30.5.14

Απ' αυτά που δε γίνονται γνωστά, ούτε viral...

NΕΩΡΙΟ ΣΥΡΟΥ - ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Ψηφίστηκαν οι νέες χαριστικές ρυθμίσεις εκατομμυρίων ευρώ
Μόνο το ΚΚΕ καταψήφισε την προκλητική τροπολογία στη χτεσινή Ολομέλεια της Βουλής
Τα ναυπηγεία στο Νεώριο Σύρου
Με τις ψήφους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, των ΑΝΕΛ, της ΔΗΜΑΡ και το «παρών» του ΣΥΡΙΖΑ εγκρίθηκε χτες από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία της κυβέρνησης, με την οποία χαρίζονται στον ιδιοκτήτη του ναυπηγείου στο Νεώριο της Σύρου ασφαλιστικές εισφορές ύψους 7.500.000 ευρώ, προβλέπει χαριστικές ρυθμίσεις για τους εργολάβους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος, ενώ με ειδική διάταξη απαγορεύει στους εργαζόμενους τόσο του ναυπηγείου στη Σύρο, όσο και της Ζώνης να διεκδικούν δικαστικά δεδουλευμένα και ένσημα! Μόνο το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία.
 
Κατά τ' άλλα, η τροπολογία έδωσε την αφορμή για να ξεσπάσει, μία ακόμα, φραστικά οξυμένη κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, πλήρως αποπροσανατολιστική για τους εργαζόμενους. Αμφότεροι απέκρυψαν εντελώς την πραγματική αιτία για την κατάσταση στη ναυπηγική βιομηχανία, που είναι οι οδηγίες και οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συνολικά η αντιλαϊκή πολιτική που εξασφαλίζει την ελευθερία κίνησης του κεφαλαίου, συνθλίβοντας εργασιακά λαϊκά δικαιώματα και καταστρέφοντας παραγωγικές δυνατότητες.
Για παράδειγμα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης κατήγγειλε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για την τροπολογία και την κατάσταση στα ναυπηγεία, λέγοντας: «Εχετε πελατειακές σχέσεις και παίζετε ρουσφετολογικά παιχνίδια με τους ιδιοκτήτες. Σκάνδαλα και μίζες. Αυτή είναι η τακτική σας: Η λεηλασία». Δεν ανέφερε, φυσικά, λέξη για τις οδηγίες της ΕΕ, ενώ στο τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών», «κλείνοντας το μάτι» στα «παιχνίδια» που πριν από λίγο ο ίδιος κατήγγελλε.
Η τροπολογία - η οποία είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο «Καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας», το οποίο επίσης υπερψηφίστηκε χτες από την Ολομέλεια - προβλέπει ότι κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας το ναυπηγείο Σύρου θα μπορεί να έχει αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας μέχρι τις 30 Ιουνίου 2017, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβάλλει κάθε μήνα το 0,70% των ασφαλιστικών εισφορών που όφειλε έως και τις 30 Απρίλη 2014 και ότι παράλληλα στο εξής θα καταβάλλει κανονικά τις εισφορές των περίπου 400 τακτικών και έκτακτων εργαζομένων που απασχολεί.
«Φέσι» εκατομμυρίων ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία
Σύμφωνα με την έκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους, το ναυπηγείο οφείλει συνολικά 10 εκατομμύρια ευρώ. Με βάση την τροπολογία θα πληρώνει 70.000 ευρώ το μήνα, ώστε μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2017 να έχει εξοφλήσει συνολικά 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ για τα υπόλοιπα 7,5 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρεται «δεν ορίζεται ο τρόπος εξόφλησης»! Ωστόσο, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης προσπάθησε να πείσει από το βήμα της Βουλής ότι τα Ταμεία δε θα χάσουν φράγκο...
Αντίστοιχα μέτρα προβλέπονται και για τις επισκευαστικές επιχειρήσεις, που θα στοιχίσουν άλλα 5 εκατ. ευρώ φέσι στα ασφαλιστικά ταμεία.
Στην ίδια τροπολογία ορίζεται ότι αναστέλλονται μέχρι τις 30 Ιούνη 2017 όλες οι πράξεις διοικητικής ή αναγκαστικής εκτέλεσης για τις συγκεκριμένες οφειλές, κάθε ποινική δίωξη σε βάρος των υπευθύνων (φυλάκιση ή χρηματική ποινή) και παράλληλα παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιούνη 2015, η προθεσμία - η οποία έληξε στο τέλος του 2013 - αναστολής λήψης αναγκαστικών μέτρων κατά αυτών των επιχειρήσεων!
Η εισηγήτρια του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη τόνισε ότι η τροπολογία είναι μία ακόμα χαριστική πράξη προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, στην προκειμένη περίπτωση στον Ταβουλάρη, τόνισε ότι δε διασφαλίζονται πουθενά στην τροπολογία οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων. «Αναστέλλετε - τόνισε - την ποινική δίωξη για τα χρέη και το πάτε μέχρι το 2017! Και σας ρωτάω: Ανθρωπος που είναι να πάρει τη σύνταξή του και δεν μπορεί να σφραγίσει τα βιβλιάριά του και δουλεύει στο Νεώριο, τι θα κάνει; Αυτουνού ποιος θα του πληρώσει τα χρωστούμενα; Θα σφραγίσει τα βιβλιάριά του, για να έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη; Εάν απολυθεί, θα μπορεί να πάει στα δικαστήρια;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου